IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празници 2021 – как да приготвите тиквеник?

26 декември 2021 10 30

Става както за Коледа, така и за трапезата на Нова година

IStockphoto

IStockphoto

Казват, че за трапезата на Бъдни вечер се приготвя печена тиква, а за Коледа – вкусният тиквеник с орехи какъвто всеки помни от своето детство. Той става и за почерпката за следващите празници като Стефановден и посрещането на новата година.

Дори и дамите, които не обичат да прекарват много време в кухнята, ще се справят бързо с тиквеника, ако ползват готови кори. Важното е да имат подходяща тава, прясна тиква и малко повече търпение.

Ето и какви продукти са необходими за рецептата:

- 1 пакет кори за баница (с поне 10 листа);
- 1 кг тиква;
- 200 г орехи;
- пакетче обикновени стафиди;
- 1 ч. ч. олио;
- 250 г захар;
- канела на прах;
- пакет обикновени бисквити;
- пудра захар за поръсване.

тиквеник, баница

IStock

Начин на приготвяне:

Взимате тиквата, измивате я и почиствате от вътрешната част със семките. Обелвате и нарязвате на средни парчета, които едно по едно рендосвате. После начупвате орехите на ситни парченца или ги смилате с мелачка.

Поставяте олиото в микровълновата или го загрявате за кратко на котлона. Вадите корите предварително и разтваряте, за да се отпуснат.

Взимате два листа кори и отгоре – с помощта на лъжица или специална четка, мажете с олиото. Отгоре поръсвате добре с тиква, след което със захар, орехи и стафиди. Накрая завършвате с малко смлени бисквити и няколко щипки канела.

Редувате отново по 2 кори и плънката. Тя не бива да бъде твърде тънка, нито твърде дебела. Все пак, ако обичате повече захар, може да поръсите по-обилно.

Не пропускайте обикновените бисквити, които са задължителни, защото поемат излишната вода и придават по-добър вкус на тиквеника.

В зависимост от тавата (намажете дъното с малко олио), с която разполагате, може да редите корите една върху друга, две по две корите – на отделни пурички или в кръг. Отгоре, непосредствено преди да сложите във фурната, поръсете с малко захар.

Тиквеникът се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути. След изваждане се завива с кърпа и се оставя настрани да изстине. Преди поднасяне се поръсва с малко пудра захар.

Пробвайте рецептата! Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари